Den samlede kurdiske befolkningen utgjør trolig mellom 30 og 40 millioner mennesker, og er den største etniske gruppen i verden uten et eget land. De fleste kurderne er bosatt i Tyrkia, men det er også mange som holder til i Iran, Irak, Armenia og Syria.
Den kurdiske nasjonalismen og kampen for å kjempe for en selvstendig kurdisk stat har stått sterkt siden slutten av 1800-tallet. Det osmanske riket dekket hele Balkan, Lilleasia, store deler av den arabiske verden og Egypt. Riket ble oppløst i krigsoppgjøret etter 1. verdenskrig, og seierherrene delte landområdene mellom seg. I den første fredsavtalen som ble undertegnet i Sèvres i 1920, ble det tatt hensyn til kurdernes ønske. Man slo der fast at områdene der kurderne var i flertall skulle skilles ut som en selvstendig, kurdisk stat. Dette gikk man imidlertid tilbake på i 1923, da Lausanne-avtalen ble forhandlet fram. I stedet for at kurderne fikk sitt eget land, beholdt Tyrkia deler av områdene de var tiltenkt. Andre områder tilfalt Iran og Irak, som ble administrert av britene, og Syria, der Frankrike hadde kontrollen. Den nye avtalen fikk kurderne til å gjøre væpnet opprør, og det ble begynnelsen på en selvstendighetskamp som pågår fremdeles.
Kurdernes kamp for et selvstendig Kurdistan har møtt hard motstand. De har blitt utsatt for omfattende politisk forfølgelse, og mange kurdiske forfattere, journalister og menneskerettighetsaktivister har blitt fengslet og drept. Sivilbefolkningen har blitt utsatt for tvangsflytting og massakrer, og kurdisk språk og kultur har vært forbudt. Noe av det som har svekket kurdernes kamp, er manglende koordinering og stadige runder med interne stridigheter. Kurderne er tradisjonelt et stammeorientert folk, og mange av konfliktene skyldes sammenstøt mellom ulike stammer/klaner. Dette har svekket kampen mot en felles ytre fiende.
FNs rolle i konflikten
FN har valgt å holde seg utenfor konfliktene knyttet til en selvstendig kurdisk stat. De har imidlertid engasjert seg i forhold til kurdernes rettigheter i Tyrkia, og arbeider for å bedre landets behandling av etniske minoriteter. De har også arbeidet for å sikre kurdernes sikkerhet i Nord-Irak, blant annet gjennom å foreslå en flyforbudssone. FN er også involvert i krigen i Irak, og dermed også i kurdernes situasjon i den nordlige delen av landet.
http://www.globalis.no/Konflikter/Kurdistan
http://www.globalis.no/Konflikter/Kurdistan
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar